Tekstschrijver gezocht? Gevonden!

 

Teksten schrijven is een vak apart. Ik wil dat toch maar gelijk even benadrukken omdat we in principe allemaal eigenlijk wel een tekst kunnen schrijven nietwaar? We kennen allemaal het Nederlands, al let niet iedereen door veelvuldig social media gebruik nog op een fout d of t’je hier en daar. We rijgen allemaal verschillende woorden achter elkaar tot er een zin, of zelfs een hele alinea op papier staat. Zo’n post op social media van hooguit twee zinnen; daar draaien we ons hand niet voor om. En die tekst op de homepage, dat kan ook iedereen, stelt niets voor. Lukt soms zelfs nog wel twee keer in de week.

Erken je meerdere

Schrijven is net Engels. We vinden allemaal dat we het goed kunnen, al zeggen we het zelf. Ik dacht dat ik ook heel goed Engels kon, ik had vijf jaar in het Engels gestudeerd. Tot ik de communicatie voor een Engels bedrijf ging doen. Mijn ontzettend goede Engelse teksten gingen altijd nog even langs de native directeur. Wanneer ik die terug kreeg was weliswaar de strekking hetzelfde, alleen stonden er heel andere woorden dan ik had gebruikt, en was ook de zinsopbouw soms totaal omgegooid.

Verbetertype

Ik nam het niet persoonlijk. Ik begreep dat ik, niet native en ook geen Engels afgestudeerde, het nooit kon opnemen tegen hem. Hij is beter. Maar schrijven heb ik wel geleerd, en het is al dertig jaar mijn vak. Dus ja, tot frustratie van mijn kinderen, ben ik zo’n verbetertype. Alhoewel ze op latere leeftijd, zeker tijdens de studie wel het voordeel in zagen van mijn taalvaardigheid. Geen werkstuk, paper of scriptie werd gelanceerd richting docent zonder dat ik daar (wil je wel hééél goed kijken!?) nog even overheen was gegaan en de laatste foutjes die de grammar control niet had gezien, had recht gezet of een kromme zin had rechtgebogen. Soms zelfs kon ik nog suggesties doen om de inleiding aan te scherpen of de conclusie helemaal sluitend te maken. Ja, die kop en die staart zitten er bij een echte tekstschrijver ingebakken.

Toveren met taal

Schrijven is niet een kwestie van een paar woorden achter elkaar zetten, al dan niet in foutloos Nederlands. Goed schrijven is goochelen en toveren met taal. Goed schrijven is vooral nog niets schrijven voor je duidelijk hebt van wie de boodschap komt, voor wie die bestemd is, waar het precies over gaat en wat het doel is van die boodschap. Daarna ga je zoeken naar de woorden die het meest zeggend zijn, bedenkt een opbouw die de aandacht van de lezer vangt, mijmert over een betoverende zin bij aanvang die de lezer meeneemt, een realiseert een kop en een staart en zinvolle zeer leesbare tekst daartussenin.

Commercieel schrijven

Daarom is schrijven een vak. En commercieel schrijven weer een verdieping daarvan. Want zelfs mensen die van nature ook kunnen toveren met taal en die moeiteloos een helder verhaal produceren staan niet per definitie ook stil bij de boodschap en doelgroep die bij commerciële uitingen horen als hemel bij aarde. Noem het een copywriter, noem het een commercieel schrijver. Maakt niet uit, het is en blijft een vak. En wil je jouw verhaal goed laten overkomen bij jouw potentiële klanten, laat dit dan schrijven door een vakschrijver.